De smaak van Curaçao: dit wil je geproefd hebben

Curacao Baoase

Wie denkt dat Curaçao alleen maar draait om zon, zee en strand, heeft duidelijk nog niet geproefd wat het eiland te bieden heeft. Want geloof me: dit eiland is een paradijs voor iedereen die houdt van goed eten. Of je nu valt voor stoofpotjes, verse vis, streetfood of verfijnde fine dining, op Curaçao eet je zó goed, dat je je afvraagt waarom je eigenlijk ooit nog naar huis zou gaan.

Van snack tot sterrenniveau

Wat ik zo leuk vind aan het culinaire aanbod op het eiland, is de enorme diversiteit. Je kunt op zondag een arepa di pampuna eten op een lokale foodmarkt in Barber, en ’s avonds aan tafel schuiven bij een chef’s menu in een designrestaurant dat zo in Amsterdam had kunnen staan. En daartussenin? Tientallen mogelijkheden, voor elk budget.

Want dat is misschien wel het mooiste: Curaçao is voor iedereen betaalbaar lekker. De een bestelt een bord geitenstoof bij een foodtruck, de ander kiest voor ceviche en cocktails bij een beachclub. En allebei eten ze goed.

Curacao Markt Barber
Lokale foodmarkt op zondag in Barber

Lokale trots: de Creoolse keuken

Een culinaire reis over Curaçao begint wat mij betreft bij de lokale Creoolse keuken. Gerechten als kabritu stobá (geitenstoof), gefrituurde funchi, of pastechi met vis of kaas zijn niet alleen smaakvol, maar vertellen ook iets over de geschiedenis van het eiland. Veel van deze gerechten zijn ontstaan uit creativiteit en door gebruik te maken van wat er voorhanden was, en dat proef je.

Eten doe je bijvoorbeeld bij Plasa Bieu in Willemstad, of op zondag bij de markt in Barber, waar de sfeer minstens zo smakelijk is als het eten.

Stoba bij Plasa Bieu

Vis, vis en nog eens vis

Ben je net als ik gek op vis? Dan zit je op Curaçao helemaal goed. De tonijn is zó vers, dat-ie bij wijze van spreken nog spartelt. Bij plekken als De Visserij, Purunchi of de Fishbar eet je dagverse vangst, zonder poespas. Gewoon goed, puur en met je voeten bijna in het zand.

Van foodtruck tot fine dining

’s Avonds duik je in het nachtleven, of in een truk’i pan, een van de vele foodtrucks waar je tot diep in de nacht terechtkunt voor gegrilde kip, friet of een lokale snack. Toch liever uitgebreid tafelen? Dan zijn er volop restaurants die je verrassen met hun creativiteit en sfeer. Denk aan plekken als Sal The Kitchen, The Lemon Tree of Brass Boer op het strand.

De Fishbar op Grote Berg

Alles geproefd?

Waarschijnlijk niet. Want zoals je al merkt: Curaçao is culinair gezien eindeloos veelzijdig. Maar waar je ook gaat eten, je proeft het eiland. In de ingrediënten, de mensen en de sfeer. En dat is misschien wel het mooiste van allemaal.

De komende tijd deel ik hier af en toe meer blogs over mijn favoriete culinaire ontdekkingen op Curaçao. Van lokale snacks en visrestaurants tot fine dining met uitzicht op zee. Dus hou het blog in de gaten, zeker als je trek hebt gekregen!

Eugénie